• Voedingsstoffen vs. Calorieën

  Voedingsstoffen vs. Calorieën  De weg naar de juiste balans tussen voeding en afvallen kan soms erg lastig zijn. Er wordt ontzettend veel informatie aangeboden als het gaat om wát je mag eten, en hoeveel. Daar heb ik in het verleden een BLOG over geschreven. Waar ik laatst weer eens overheen viel, was het feit dat er nog steeds zo veel mensen zijn die calorieën tellen in plaats van voedingsstoffen. Ben jij bezig met het verbeteren van je gezondheid, en tel je calorieën? Lees dan even verder. Misschien tel je straks dan wel voedingsstoffen, en gaat je gezondheid er nog veel verder op vooruit!

   

  Is frisdrank gezonder dan een avocado?

   

  Afgelopen zomer hebben wij een app uitgeprobeerd die ervoor moet zorgen dat je een duidelijk overzicht krijgt van je calorie inname. Want met een juiste calorie inname kan je afvallen. Gemiddeld heeft een man ongeveer 2500 calorieën per dag nodig, en een vrouw 2000 calorieën. Na de eerste dag waren we al stom verbaasd. Volgens de app heeft een blikje sinas frisdrank minder calorieën dan een avocado! HUH?! Het blikje frisdrank wat wij dronken bevat 109 calorieën, en een doorsnee avocado 250 calorieën. Hierdoor lijkt het alsof je maar beter een blikje fris kan opentrekken, dan dat je jezelf goed voed met voedingsstoffen. Je bent met deze app gefocust op de calorieën, dus dat is op dat moment het enige wat voor jou telt. Maar als we deze producten heel even van dichtbij bekijken, wat gebeurt er dan?

   

  Een blikje frisdrank 330ml:
  109 calorieën
  25 gram suiker
  0 gram vet
  Hier aan toegevoegd: de bewerkte ingrediënten die ervoor zorgen dat het ook daadwerkelijk naar sinaasappel smaakt, dat het lang houdbaar blijft en het een aantrekkelijke geur en kleur krijgt. Over de twee vormen van zoetstof (aspartaam en acesulfaam-K) wordt geheimzinnig gedaan. Daar staat geen dosering bij maar wordt wel vernoemd in de ingrediënten lijst.

  Een doorsnee avocado:
  250 calorieën
  0,7 gram suiker
  0 gram zoetstof
  15 gram vet
  Veel vitamines
  2 gram eiwitten
  Hier aan toegevoegd: HELEMAAL NIKS, en al helemaal niets wat bewerkt is.
  Je krijgt er een heleboel extra gezonde voedingstoffen voor terug! Gezonde vetten zoals omega 3 en 6, vezels, calcium, kalium, ijzer, magnesium, eiwit en een hoop verschillende vitamines! Onder andere Vitamine A, B6, B12, D. Avocado is letterlijk een vitaminen bommetje!

  Op het moment dat je een gezondere leefstijl wilt aannemen, en je wilt afvallen, moet je je bewust worden van hetgeen wat je eet. Aan de ene kant moet je erop letten dat je je calorie inname beperkt. Maar aan de andere kant is het reuze belangrijk dat je genoeg voedingsstoffen binnen krijgt om dagelijks te kunnen blijven functioneren. Je motor moet immers wel blijven draaien, en bij een voedingsstoffen tekort krijgt je motor kuren. Ofwel, lichamelijke klachten. Waarom denk je dat afvallen als ”zwaar” wordt ervaren? Het is niet vol te houden omdat je niet veel mag eten?

   

  Calorieën zijn calorieën, echt niet!

   

  De energie die je lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren wordt uitgedrukt in calorieën. Wanneer je wilt afvallen, kan je dan beter elke dag een blikje fris drinken? Of een avocado eten? Als je elke dag een avocado eet is je lichaam blij met een hoop voedingstoffen ondanks dat het meer calorieën bevat. Als je elke dag een blikje frisdrank tot je neemt zal dat uiteindelijk leiden tot lichamelijke klachten zoals o.a. insuline resistentie, diabetes type 2, overgewicht en suikerverslaving.

  Je kan elke dag een patatje met mayonaise eten, dat zal ongeveer 590 calorieën bevatten. Qua calorieën telling is het verantwoord. Hier past namelijk nog prima een ontbijt en lunch bij. Maar als we realistisch zijn, en kijken naar de voedingstoffen op de lange termijn. Veroorzaakt dit o.a. overgewicht, hoge bloedruk, hoge cholesterol, insuline resistentie, diabetes type 2, hoge ontstekingswaardes, huidproblemen en gewrichtsklachten. Om over het psychische gedeelte nog maar niet te spreken.

   

  Welke ga jij tellen? Calorieën of voedingsstoffen?

  Zijn calorieën nu nog steeds allemaal hetzelfde? De mensen die bij ons komen om af te vallen leren we om voedingsstoffen te tellen, en de focus te leggen op WAT je eet. Wij zijn van mening dat je best af en toe frisdrank kan drinken, en een frietje op zijn tijd kan eten. Zolang je maar 80% van de tijd gezond eet, kun je 20% zondigen. Ook als je wilt afvallen.

   

  Laat gerust een reactie (of vraag) achter. Wellicht kom ik hier later (in een andere blog) op terug. Vind je dit artikel waardevol? Denk jij dat het jou of een ander zou kunnen helpen? Deel het dan gerust.

  Voor advies, coaching of training neem gerust CONTACT met ons op.

   

Leave a reply

Cancel reply