• Over voeding, wetenschap en media. Laat jij je makkelijk beïnvloeden of kies jij je eigen pad? (2)

  Over voeding, wetenschap en media. Laat jij je makkelijk beïnvloeden of kies jij je eigen pad? (2)

  In DEEL 1 van de blog vertellen wij onze visie en ervaring rondom voeding en gezondheid. Waarom vertellen wetenschappers en media ons niet dat we met (onder andere) aanpassingen in ons voedingspatroon van onze (vage) gezondheidsklachten af kunnen komen?

  
  

  Wetenschap en media

  Het is een vergissing te denken dat de uitkomst van wetenschappelijk onderzoek altijd en voor iedereen gezien kan worden als de waarheid. Geen mens is immers hetzelfde. We zijn allemaal anders en reageren allemaal op een andere manier. Het blijft dus altijd appels met peren vergelijken.

  Wetenschappelijk is bijvoorbeeld nooit aangetoond dat E-nummers ons ziek maken. Elke afzonderlijk E-nummer is getest en door de EU goedgekeurd. In de praktijk krijg je alleen niet één E-nummer per keer of per dag binnen. Voor een gemiddeld persoon is dit vaak een cocktail van (lees: tientallen) verschillende E-nummers. Niemand weet wat het effect van al deze stoffen samen is. Zeker niet op de lange termijn. Is de basis van jouw voedingspatroon niet puur en onbewerkt dan zou je kunnen zeggen dat jij momenteel onderdeel bent van een groot experiment. De een zal deze toevoegingen beter kunnen verdragen dan de andere persoon maar het blijft een feit dat dit niet het voer is waarvoor jij bent ontworpen. Vroeg of laat zal dit zich manifesteren. (Heb je geluk dan gaat het goed en is het enige gevolg van alle conserveringsmiddelen die je in je leven hebt genuttigd dat je moeilijk wordt verteerd wanneer je eenmaal onder de zoden ligt…) Maar dat terzijde. De vraag is: wil jij meedoen aan dit experiment?

  Belangen

  Daarnaast kun je je afvragen welke belangen er allemaal meespelen. Wetenschappers zijn ook maar mensen. Professor Katan van het boekje ‘Wat is nu gezond’? legt ons uit dat het heel moeilijk is om aan te tonen of voedsel veilig is of bijvoorbeeld ‘goed tegen kanker’. Om dat te kunnen aantonen, moet je volgens Katan grootschalige onderzoeken doen. Die zijn te duur. Onderzoeken worden vaak in opdracht gedaan van- en gefinancierd door- producenten. Die willen daar niet al te veel geld voor vrijmaken. Al helemaal niet als de uitslag niet in hun voordeel zal zijn. Onderzoeksresultaten worden nogal eens verdraaid in het voordeel van de producent,  positieve uitkomsten worden uitvergroot. Opvallend ook is dat meneer Katan zegt dat de mens ingewikkelder in elkaar zit dan een Boeing 747, dus of iets goed is voor je kun je niet in het algemeen stellen. Tegenstrijdig genoeg zegt dezelfde Professor Katan dat E-nummers volkomen veilig zijn… Kan jij het volgen?

  Wat betreft de media: ook professionele journalisten gaan wel eens de fout in. Onder tijdsdruk worden persberichten nog wel eens klakkeloos overgenomen zonder bijvoorbeeld het achterliggende rapport door te lezen. Het klinkt immers aannemelijk. Zou je het achterliggende rapport (of wetenschappelijk artikel) wel lezen, dan blijken zaken vaak een stuk genuanceerder dan de indruk die je krijgt op basis van het nieuwsbericht.

  Het valt me op dat mensen graag geloven wat ze willen geloven. Of het nou om voeding gaat, medicijnen of wat dan ook. Er wordt volledig voorbij gegaan aan gevoel of logica. We leggen ons gezondheidslot veelal zonder enige twijfel in handen van een wetenschapper. Zeker als ‘de rest’ dit ook doet. Bizar eigenlijk! Het gaat immers om ons kostbaarste bezit, nietwaar?

  Ons advies: Kies je eigen pad!

  Geloof niet klakkeloos alles wat door wetenschappers en media (of door wie dan ook!) wordt verkondigt. Ga zelf op onderzoek uit. Hoe? Probeer bepaalde uitspraken op betrouwbaarheid te controleren. Het gaat tenslotte om jouw gezondheid. Wellicht dat de volgende vragen je hierbij zouden kunnen helpen.

  • Wat is de bron?
  • Wie is de boodschapper?
  • Heeft deze persoon de kennis om een dergelijke uitspraak te doen?
  • Heeft deze persoon een belang bij een bepaalde uitspraak?
  • Is de uitspraak gebaseerd op gegevens of is het een mening?

  Als het gaat om voedingsmiddelen, dan raden wij aan deze voor jezelf uit te testen. Geen enkel lichaam is hetzelfde! Wat werkt er voor jou? Ga voelen wat anders eten met jou doet! Voel je je er beter door? Krijg je meer energie? Wordt je huid mooier? Zit je lekkerder in je vel? Is je stoelgang verbeterd? Ben je slanker of beter geproportioneerd? Heb je geen hoofdpijn of migraine meer?

  Als het werkt voor jou, dan is dat toch ‘wetenschap’ genoeg!

  Succes!

  
  

  Laat gerust een reactie (of vraag) achter. Wellicht kom ik hier later (in een andere blog) op terug.

  Vind je dit artikel waardevol? Denk jij dat het jou of een ander zou kunnen helpen? Deel het dan gerust.

  Voor advies, coaching of training neem gerust CONTACT met ons op.

Leave a reply

Cancel reply