• Over voeding, wetenschap en media. Laat jij je makkelijk beïnvloeden of kies jij je eigen pad? (1)

  Over voeding, wetenschap en media. Laat jij je makkelijk beïnvloeden of kies jij je eigen pad? (1)

  Nog nooit waren er zoveel meningen over voeding. De ene ‘hype’ volgt de andere op. Goeroes bekvechten om hun gelijk. En dan zijn er ook nog de wetenschappers die denken alle wijsheid in pacht te hebben.

  Hoe vind je nou als ‘leek’ je weg in dit doolhof aan informatie?

  Laat ik voorop stellen dat ook ik gelukkig niet de waarheid in pacht heb. Logica en praktijkervaring (uiteraard gecombineerd met gedegen kennis op het gebied van voeding en gezondheid) zijn voor mij lijdend. In onderstaande blog (en het vervolg hierop) licht ik dit nader toe.

  ‘Vroeger was alles beter’

  Suiker, e-nummers, (gluten bevattende) granen en zuivel. Dit zijn enkele voorbeelden van toevoegingen die je terugvindt in vrijwel alle fabrieksmatig geknutselde producten. Daarmee zijn deze bestanddelen nog nooit zoveel gegeten als in de huidige tijd. Met deze ontwikkeling zie je ook het aantal mensen met welvaartsziekten stijgen. ‘Vroeger was alles beter’ is wellicht een cliché quote, maar als het om leefstijl en voeding gaat in mijn ogen zeker waar. We zijn minder gaan bewegen en komen aan steeds meer (stress)prikkels bloot te staan. En wat onze huidige voeding betreft: al die (kant en klare) pakjes en zakjes bestonden vroeger niet. Granen en zuivel zijn relatief laat pas onderdeel geworden van ons voedselpatroon. Daarbij was de kwaliteit van destijds niet te vergelijken met die van nu. Zoals Professor Muskiet zegt: we zijn simpelweg nog niet geëvalueerd (genetisch aangepast) op granen en zuivel. De jaarlijkse inname van suiker is de afgelopen vijftig jaar gestegen van 1 kilo naar bijna 50 kilo per persoon. Gevolg van al deze onnatuurlijke veranderingen (op het gebied van voeding): overgewicht, diabetes, hoog cholesterol, hart-en vaatziekten, kanker. Neem je eigen omgeving eens onder de loep. Van hoofdpijn tot darmproblemen, van allergieën tot de meest heftige ziektes, bijna iedereen heeft tegenwoordig wel wat. We mogen dan met z’n allen steeds ouder worden, de leeftijd waarop we starten met het gebruik van medicatie komt steeds lager te liggen…

  Symptoombestrijding

  Waar ik telkens weer van schrik is dat het al bijna als normaal wordt beschouwd dat je ‘wat mankeert’. Echt gezond (lees: vrij van klachten) door het leven gaan is tegenwoordig uitzonderlijk. Maar gelukkig heeft de huisarts veelal de oplossing… Je hebt ergens last van, maakt een afspraak bij de dokter, krijgt binnen ‘no time’ een receptje mee en kan een pilletje, smeerseltje of pufje afhalen om vervolgens weer snel door te kunnen… Probleem opgelost? Helaas niet! Op het aanpassen van je voedingspatroon bijvoorbeeld zal de gemiddelde huisarts je niet wijzen. Dat kan je ze ook niet kwalijk nemen, ze hebben immers medicijnen gestudeerd en geen voeding. Een (huis)arts krijgt in zijn volledige studietijd enkel een paar uurtjes scholing over voeding. Gelukkig zie je tegenwoordig steeds meer dat zij zich laten bijscholen rondom dit onderwerp.

  Praktijkervaring

  Niemand heeft de waarheid in pacht. Gelukkig maar. Anders zou het vreselijk saai zijn, nietwaar? Inmiddels werken wij van BOOST YOUR BODY geruime tijd in de gezondheidsbranche. Door te denken vanuit de logica van de natuur behalen wij keer op keer mooie resultaten met onze cliënten. Uitgangspunt is telkens weer de oorzaak van het probleem te achterhalen en deze vervolgens aan te pakken. Ons lichaam heeft een prachtig zelfherstellend vermogen. Door middel van (onder andere) voedingsaanpassingen wordt dit zelfherstellend vermogen gestimuleerd. Steeds weer zien wij terug dat onderstaande problemen (dit is slechts een greep) verminderen of zelfs verdwijnen:

  • Vermoeidheidsproblemen, energieklachten
  • Darmproblemen (prikkelbaar darmsyndroom (PDS)/ spastische darm, opgeblazen buik, diaree, obstipatie)
  • Huidproblemen (eczeem, psoriasis, acné)
  • Overgewicht
  • Vrouwenklachten (menstruatieproblemen, overgangsklachten)
  • Slaapproblemen
  • Allergieën
  • Ontstekingen
  
  

  Maar nu de vraag: waarom vertellen veel wetenschappers ons dit niet? En waarom hoor je dit zo zelden via de media? In DEEL 2 van deze blog vertel ik hier meer over.

  
  

  Laat gerust een reactie (of vraag) achter. Wellicht kom ik hier later (in een andere blog) op terug.

  Vind je dit artikel waardevol? Denk jij dat het jou of een ander zou kunnen helpen? Deel het dan gerust.

  Voor advies, coaching of training neem gerust CONTACT met ons op.

Leave a reply

Cancel reply