• Het leed dat vreetbuiten heet, DEEL 2!

  Het leed dat vreetbuiten heet, DEEL 2!

  Ruim een maand geleden schreef ik een BLOG over vreetbuien tijdens de menstruatie cyclus. Ik voelde me zwaar gefrustreerd omdat ik steeds terugkerende snaai momenten had! Mijn lichaam liet me hier geen controle over houden, en dat was ik zat! Ik heb een volledige cyclus lang elke dag bijgehouden hoe ik me voelde, of ik zoet/zout/snackdrang had, en welke reden (smoes) ik had om te snaaien. Mijn vreetbuien wil ik voorkomen. Hiervoor heb mijn kennis als hormoonfactor trainer opnieuw onder de loep genomen. Natuurlijk weet ik hoe je snaai gedrag onder controle kan krijgen. Een ander hiermee helpen vind ik altijd makkelijker dan wanneer ik het zelf moet uitvoeren. En dat is het, makkelijker gezegd dan gedaan. Ik ging aan de slag!

   

  De volgende 6 tips geef ik vaak mee wanneer iemand hulp nodig heeft om zijn/haar vreetbuien te overwinnen. Of dit nou cyclus gebonden is of niet. En dit zijn de basis tips. (Ieder persoon is anders, en waar de vreetbuien vandaan komen is bij een eerste consult vaak nog niet duidelijk bij de persoon zelf. Na de uitvoering en het eigen maken van deze tips, gaan we samen dieper in op de punten die voor jou belangrijk zijn en die je verder zullen helpen in je proces.)

  1. Begin met gezonder eten/drinken op de dag dat je menstruatie cyclus begint. Dit is de dag dat je hormonen (weer) veranderen en je vaak geen zware zoet/zout/vetbehoefte hebt. Vanaf je eerste menstruatie dag tot aan de dag van je ovulatie is dus de makkelijkste periode. Nou moet je natuurlijk maar net het lichaam hebben waarbij je je ovulatie voelt. Geen paniek! Houd voor jezelf 2 weken aan. Je cyclus kan altijd langer of korter zijn. Gemiddeld zit het rond de twee weken na je eerste menstruatie dag. (uitzonderingen daar gelaten). Je hebt dus twee weken voor jezelf om alles even op nul te zetten en fris en gezond te starten!
  2. Eet volgens de richtlijnen van de hormoonfactor. Eet voldoende groenten, (gezonde) vetten en eiwitten. Koolhydraten in de vorm van pasta of brood kan je gerust eten. Zorg er dan wel voor dat je het eet in combinatie met voldoende groenten, vetten en/of eiwitten! Koolhydraten hebben vaak een hoge glycemische waarde en laten je bloedsuiker snel stijgen. Wanneer je groenten, vetten en/of eiwitten eraan toevoegt zal de bloedsuiker minder snel stijgen en houd je je bloedsuiker stabiel! Een snelle bloedsuiker stijging betekend ook een snelle daling, en dan ga je weer snaaien!
  3. Verban producten met toegevoegde suikers! Snelle stijging van de bloedsuiker> snelle daling van de bloedsuiker> snaaien! Wanneer je boodschappen gedaan hebt, check dan even de ingrediëntenlijst van je producten. Heb je dat wel eens gedaan? Echt de moeite waard als het om bewustwording gaat. Men krijgt ongemerkt veel te veel suiker binnen. En dat word regelmatig geroepen, maar suiker zit echt in de gekste producten! Producten waar je niet over na hoeft te denken: snoep, koek, ijs, chocola, chips. Laat dit in de schappen liggen. Wat je niet in huis hebt kan je ook niet opeten.
  4. Over bewustwording gesproken. Als je trek hebt in wat lekkers, heb je dan echt een ”honger” gevoel met een rammelende maag? Of is het alleen ”lekkere trek”? Bij lekkere trek moet je heel consequent zijn bij jezelf. Niet snoepen! Gewoon niet doen! Houd je doel voor ogen zodat je niet een zak chips in huis tegenkomst die per ongeluk in je buik verdwijnt. Als je echt een ”honger” gevoel hebt, dan is er tijdens je maaltijden iets mis gedaan en heb je niet genoeg voedingsstoffen binnen gekregen.
  5. Er zit een patroon in je snaaigedrag! Soms is snaaien gekoppeld aan een moment in je dag. ”Wanneer ik ’s avonds op de bank zit, krijg ik trek in wat lekkers”. Deze hoor ik het meest voorbij komen. Welk patroon zie jij bij jezelf steeds terugkomen? Doorbreek dit patroon! Je kan ervoor kiezen om een kop thee te drinken i.p.v. te snoepen. Zoek een alternatief wat bij jou past en laat jezelf wennen aan nieuwe gezondere gewoontes.
  6. Vermijd stress!! Wanneer je stress hebt, schiet je hormoon cortisol omhoog. Jammer genoeg stijgt dan ook je bloedsuiker mee omhoog. Dan word er insuline aangemaakt om deze stijging weer te stabiliseren. Nou, hier heb je je bloedsuikerschommeling weer. En die wilde we juist niet. Maar zoals ik net al zei, stress vermijden is makkelijker gezegd dan gedaan. Valt je stress binnen je macht en kun je er iets aan veranderen? Probeer het dan te veranderen zodat je minder stress ervaart. Als het buiten je macht valt, blijf positief. Het kan niet altijd buiten je macht blijven vallen. Ook hier valt op langere termijn iets aan te doen. Het behoeft alleen meer aandacht.

   

  Aan de slag ermee!

   

  Dag 1: Mijn menstruatie is begonnen. Ik weet dat ik vanaf deze dag nooit de drang heb om te snaaien dus ik maak me nog geen zorgen. Het is ideaal om zonder lekkere trek boodschappen te doen. Dan kom je tenminste thuis met je gezonde en voedzame boodschappen. Scheelt ook in de kosten 😉 Wat was het ook alweer? Veel groenten, fruit, gezonde vetten en eiwitten. Ik maak met mijn gezin een boodschappenlijstje. Mijn doel is om dat lijstje te volgen, meer mag ik niet kopen.

  Dag 5: Ik zei net dat ik geen vreetbuien heb tijdens mijn menstruatie. Spontaan kreeg ik zin in chocola! Er lag een doosje after eight in de koelkast. (Hoe komt dat daar nou?!) Ik heb het kunnen beperken tot 3 stukjes. Gewoon wegleggen, simpel. Dit was dan dus ook geen vreetbui te noemen. Gewoon een kleine zoetbehoefte. Daar kun je gewoon NEE tegen zeggen! Dus dat deed ik, na drie stukjes.

  Dag 9: Het is avond, kindjes op bed, wij gaan relaxen op de bank en tv kijken. Als je partner wat aan het knabbelen is, en ik ook zin krijg om wat te eten, heb ik daar dan ook echt zin in? Of is het fake? Het is fake! Zien eten doet eten. Afkappen de boel, ik heb geen trek dus ik hoef ook niks. Onzin dit.

  Dag 12: Ik had trek in wat lekkers, dus heb een paar stukjes chocola gegeten. Tijdens het tv kijken kan ik hersenloos door blijven eten. Wanneer is mijn zoet behoefte eigenlijk tevreden? Tuurlijk is een hele reep chocola lekker als je zoete trek hebt. Maar wie zegt dat je niet al een voldaan gevoel kan hebben na vier stukjes? It ’s all in the mind. Ik heb chocola voor me liggen dus het moet op. Dat hoeft dus helemaal niet! Daar moet ik mezelf alleen even aan herinneren, het liefst voordat het te laat is.

  Dag 13: We zijn op vakantie. We slapen uit en hebben twee maaltijden op een dag i.p.v. drie. Wat ik merk is dat mijn lijf het (nog) niet erg vind en (nog) niks mist. Heb wel zoet behoefte maar geen snaaidrang. Zin in een snoepje hebben wel allemaal wel is. Dus ik eet een paar snoepjes en niet de hele zak. Achteraf gezien kon ik beter kiezen voor fruit, aangezien ik een volledige maaltijd mis. Deze zoet behoefte kan namelijk best wel is voortkomen uit het feit dat ik een maaltijd mis op een dag en voedingsstoffen tekort kom. Maar ik ben op vakantie, dus ik vind het wel even prima.

  Dag 15: Mijn ovulatie was twee dagen geleden. Sinds ik twee kinderen op de wereld heb gezet voel ik dat. .. lekker op tijd. Ik begeef me officieel in de gevaren zone. Tussen mijn ovulatie en menstruatie moet ik dealen met mijn vreetbuien. Ik heb nu wel zin om een zak drop op te eten. Maar ja, ik kan het ook niet doen! Heb het niet gedaan. Gaat me prima af om NEE tegen mezelf te zeggen.

  Dag 23: Nog een week tot mijn menstruatie begint. Meestal vreet ik mezelf deze week vol met snoepjes en koekjes want dat smaakt nu extra lekker. Eén koekje is niet genoeg, één zak vaak wel. Maar daar ga ik nu dus niet mee akkoord! Het is boodschappen dag, op naar de winkel. Al mijn boodschappen zijn ondertussen in de kar gelegd, totdat ik onderaan mijn lijstje zie staan dat ik snoepjes voor mijn dochter moet halen. De snoepjes voor mijn dochter waren thuis op, (niet door mij dit keer) dus mocht ze nieuwe uitkiezen. Alle gangpaden had ik overleeft, nu de gevaarlijkste nog. Ik liep langs de chocola,.. roze kitkat??? Moet ik proberen!!! Nee, niet nu Les, doorlopen. Langs de dropjes (verslaving nr 2) Grrrrr doorlopen! Wanneer heb ik eigenlijk cheatday? Kan dat niet vandaag? Dit is HET moment van het zoeken naar een goede reden, dat noemen we smoesjes. Nee, Les, je bent bezig met het project anti- vreetbuien dus je mag niet snaaien. Door naar de snoepjes. Ik pak wat ze wilden hebben en wegwezen daar! Op weg naar de kassa kom ik een m&m aanbieding tegen (verslaving nr 1), en donuts, en cake, en verse broodjes, en anti muggenmiddel. Anti muggenmiddel? Dat leidde me mooi af! Ik heb mijn boodschappen afgerekend en ging naar huis. Kan toch wel zeggen dat ik trots op mezelf ben.

  Dag 28: Menstruatie is begonnen en alles begint weer opnieuw. Pfff.

   

  Conclusie:

  Ligt het bij mij aan mijn hormonen dat ik snaai buien heb? Tussen mijn ovulatie en menstruatie daalt mijn hormoon oestrogeen en serotonine. Daar krijg je vreetbuien van. Het zou zomaar kunnen dat mijn oestrogeen level sowieso al aan de hoge kant is (wat ook klachten geeft), en in deze periode wel is verlaagt, maar dan juist op een prima level zit.  Echt snaaien heb ik dit keer niet gedaan. Gewoon omdat ik het niet wilde. Maar in de voorgaande cyclussen at ik wel alles wat los en vast zat. Is het dan alleen een stukje mindset? Ik ben in ieder geval nog niet klaar met mezelf.

  Dit is het punt waarop de diepgang op je hormonen komt. Wanneer je de basis verwerkt hebt komen er altijd spannende en interessante punten aan het licht. En met die punten kan ik je verder helpen om je doel te bereiken.

  Laat gerust een reactie (of vraag) achter. Wellicht kom ik hier later (in een andere blog) op terug. Vind je dit artikel waardevol? Denk jij dat het jou of een ander zou kunnen helpen? Deel het dan gerust. Voor advies, coaching of training neem gerust CONTACT met ons op.

Leave a reply

Cancel reply