• Grijs is wijs, maar hoe wordt je grijs?

  Grijs is wijs, maar hoe wordt je grijs?  Sinds een tijdje ben ik begonnen met slow colloring. Waar de meeste meiden/vrouwen dit proces eigenhandig versnellen, en er honderden euro ’s voor betalen omdat het dit jaar een trend is, lijkt mijn lichaam dit plotseling geheel vanzelf te regelen zonder dat ik mee wil doen met deze trend. Ik ben 32 jaar en ik word grijs. Hoe kan dat?! Daar vind ik mezelf echt nog te jong voor!

   

  PANIEK!

  Een jaar geleden had ik hier en daar een glitter op mijn hoofd, dat viel goed op aangezien in een brunette ben. Mijn kinderen vonden het erg leuk om deze grijze haren te zoeken en eruit te trekken. Het liefst zo langzaam mogelijk, want mama horen gillen is vermakelijk. Verder zijn ze niet sadistisch. Met feestdagen zoals kerst & oud en nieuw vond ik het er ook wel leuk uitzien, een beetje zilver in mijn haar. Maar sinds kort heb ik overal glitters tussen mijn haar zitten! Is er reden voor paniek?

   

  Wat je aandacht geeft groeit.

  Wat je aandacht geeft groeit, daar ben ik van overtuigt. Maar ik heb zeker weten, mijn grijze haren niet zoveel aandacht gegeven! Toen ik ze net ontdekte, vond ik het niet zo storend, het waren er tenslotte maar een paar, en die werden er toch weer uitgetrokken door Team Leedvermaak. Maar nu ik langzaam aan het transformeren ben tot een wijs (grijs) persoon, heb ik besloten om het te accepteren en ze te laten zitten. Ik heb geen zin om elke 6 weken mijn haren te verven, en als ik me ergens aan irriteer is het wel uitgroei. Daarbij is de verf die je in je haren smeert onwijs chemisch, en kan een negatief effect geven op je hormonen, ja echt! Er zijn vast natuurlijke middelen op de markt gebracht om je haren te verven. Maar hoe mooi is het om te zien dat je gepromoveerd wordt tot een volgende fase in je leven! Ik ben erg benieuwd hoe snel mijn proces zal gaan. Voor de mentale ondersteuning ben ik op social media vrouwen gaan volgen die met trots een grijze coupe dragen. Echt dat helpt! Ik ben tenslotte niet de enige. Nu heb ik een liefde voor grijze haren. Net zoals de meiden die het bij de kapper laten doen, maar dan goedkoper.

   

  Zo word je dus grijs!

  Onze haren (haarzakjes/haarfollikels) bevatten cellen genaamd ‘melanocyten’. Deze melanocyten produceren pigment genaamd ‘melanine’. Dit bepaalt je haarkleur. Hoe meer melanine je aanmaakt, hoe donkerder je haarkleur is. Dit proces word aangestuurd door een aanmaak van eiwitten in je lichaam (eiwitsynthese). Maar! Wanneer, om welke reden dan ook, de aanmaak van eiwitten veranderd in je lichaam (verandering van eiwitsynthese), kan er ook iets veranderen in de aanmaak van de melanine. En kan je pigment veranderen. Zo word ik dus grijs! Persoonlijk vind ik het een stuk minder stoer met deze uitleg.  ” Wow Les, wat word je grijs! Ja, ik maak minder melanine aan want mijn eiwitsynthese is aan het veranderen. ” Wel een origineel antwoord.

   

  Wie kan ik de schuld geven!

  Door welke interne/externe factor(en) begint mijn pigment dan af te nemen? Wie zijn schuld is het!

  • Komt het door stress? Stress zorgt voor veroudering van het lichaam. Dus die kopzorgen, waar men het vaak over heeft, kunnen best zorgen voor een verminderde aanmaak van melanine, en daar krijg je grijze haren van.
  • Het kan erfelijk zijn. Wanneer je vader en moeder bijvoorbeeld ook vroeg grijs geworden zijn, zou jou dit ook zomaar kunnen overkomen.
  • Heb je een slecht voedingspatroon? Door een voedingstoffen en vitamine tekort kun je grijs worden. Vaak keert je eigen haarkleur weer terug wanneer je de juiste voeding en vitamines weer binnenkrijgt.
  • Te snelle of te langzaam werkende schildklier? Het kan zomaar gebeuren dat je bij een trage of te snel werkende schildklier minder melanine gaat aanmaken, pigment verliest, en grijs wordt.

  Wat de reden ook is dat je grijs wordt, het is helemaal niets om je druk over te maken! Het hoort bij wie jij bent!

  Geniet van dit proces en blijf van jezelf houden. Het is maar een kleurtje 😉

   

  Laat gerust een reactie (of vraag) achter. Wellicht kom ik hier later (in een andere blog) op terug. Vind je dit artikel waardevol? Denk jij dat het jou of een ander zou kunnen helpen? Deel het dan gerust.

  Voor advies, coaching of training neem gerust CONTACT met ons op.

5Comments
 • Posted by Alexandra on 20/06/2019 at 15:16

  Bij mij in de familie wordt je vroeg grijs, ik had de eerste grijze haren al toen ik 18 was. Ik heb jaren mijn haar geverfd. Tegenwoordig ben ik wit, aan de achterkant heb ik nog wat donkerder haar. Ik ben nu 52 en bijna helemaal witgrijs. C’est la vie.

  Reply
 • Posted by Girls-Things on 20/06/2019 at 17:00

  Oh jeetje. Dat is inderdaad wel vroeg. Bij mij in de familie werd iedereen laat grijs, dus laten we hopen dat ik dat overneem haha.

  Reply
  • Posted by Lesley on 21/06/2019 at 08:07
   in reply to Girls-Things

   Oh ik hoop het ook voor je! En aan de andere kant, grijs worden hoeft niet vervelend te zijn, ik vind het een mooie transformatie 😉

   Reply
 • Posted by Georgina Lifestyle on 20/10/2019 at 09:08

  Interessante blog :-).

  Vanaf mijn 15e jaar kreeg ik grijze haartjes… het begon heel langzaam, het was zelfs niet storend. Sterker nog, ik vond het wel wat hebben. Ik denk dat het vanaf mijn 20ste steeds meer erbij kwam en sindsdien verf ik ook mijn haar. Inmiddels ben ik 40 en ben ik grijs, maar lang leve de haarverf. Ook ik heb een hekel aan uitgroei en steeds naar de kapper te moeten gaan, maar ik doe het toch. Ik ben er nog niet aan toe om er niks aan te doen.

  Reply

Leave a reply

Cancel reply