• Genieten met coeliakie

  Genieten met coeliakie


  Bij mensen die last hebben van coeliakie (lees: seuliakié) is een lekker stuk taart eten niet de normaalste zaak van de wereld. Deze mensen kunnen erg ziek worden van het eten van gluten in normale taart. De fabrikanten doen tegenwoordig erg hun best om het glutenvrije aanbod in gebak steeds groter te maken. Maar heel eerlijk, niet alle gebakjes zijn even lekker. Ik gun het deze mensen zó om een lekker stuk taart te eten!  Wat gaan we daar aan doen?

   

  Even in het kort de theorie achter coeliakie. Coeliakie is een auto- immuunziekte waarbij je darmen niet tegen gluten kunnen, dit noemen we ook wel gluten intolerantie. Bij het eten van gluten, en zelfs de sporen van gluten, valt het immuunsysteem delen van zijn eigen lichaam aan, in dit geval het darmslijmvlies van de dunne darm. Gluten is een eiwit en komt voor in tarwe, rogge, kamut, spelt, gerst en zelfs soms haver. Het eten van gluten resulteert in o.a. de volgende klachten: diarree, verstopping, een opgezette buik, buikpijn, plakkerige ontlasting, gewichtsverlies, vermoeidheid en overgeven.

  Je kan je dus voorstellen dat een stuk normale taart eten kan resulteren in een paar dagen ziek zijn. En dat is gewoon hartstikke vervelend! Deze mensen hebben recht op lekkere verse taart, i.p.v. dat kleffe zoete gedoe uit de winkel! Speciaal voor de mensen die een lekker stuk glutenvrije taart willen maken voor iemand, of het zelf willen eten, heb ik hier een súper simpel recept!

  BELANGRIJK:
  Denk eraan dat alle producten glutenvrij moeten zijn! Lees de ingrediëntenlijst goed door, zo voorkom je dat er toch een glutenfoutje in komt te zitten. Ook van glutenfouten kunnen mensen met coeliakie erg ziek worden! Denk niet alleen aan glutenvrije producten, maar ook aan je bakblik en keukenmateriaal. Als je zojuist een glutenvolle boterham gesmeerd hebt met een mes waar je straks de roomboter mee gaat snijden voor de taart, kan dát al voor problemen zorgen. Dit noemen we kruisbesmetting.


  Benodigdheden:

  • glutenvrije cakemix
  • 2 pakjes ongezouten roomboter
  • 4 eieren
  • 125ml melk (ik gebruik havermelk)
  • 1 zakje boter crème
  • reep pure chocola
  • verse aardbeien
  • verse blauwe bessen

   

  Bereiding:

  Eerst bak je in een taartvorm de cake mix. Die laat je afkoelen. Zodra de cake is afgekoeld, snij je het overdwars doormidden. De bovenkant haal je voorzichtig los van de onderkant zodat ze beide kunnen afkoelen.

  Bereid de boter crème zoals beschreven staat op de verpakking, en smeer alles uit over het onderste gedeelte van de taart. De bovenkant van de taart kan je er nu weer terug op doen.

  Smelt vervolgens je chocola au bain Marie, en giet het voorzichtig over de bovenkant van de taart. Met een klein lepeltje uitsmeren zodat het over alle zijkanten glijdt, en je zo de hele taart uitgesmeerd hebt met chocola. Je mag geen cake meer zien!

  Nu moet je de taart een heel klein beetje laten afkoelen. Dan kan je daarna de vruchten erop plakken/ duwen. De vruchten blijven het beste zitten wanneer de chocola niet meer super warm is, maar ook niet te koud geworden is. Daarna nog even in de koelkast zetten zodat de chocola hard kan worden, en de vruchten goed vast blijven zitten. En je taart is klaar om ermee te pronken! Zonde om op te eten vind je niet? 😉

   

   

   

   

   

   

   

  Laat gerust een reactie (of vraag) achter. Wellicht kom ik hier later (in een andere blog) op terug.

  Vind je dit artikel waardevol? Denk jij dat het jou of een ander zou kunnen helpen? Deel het dan gerust.

  Voor advies, coaching of training neem gerust CONTACT met ons op.

  Kijk op www.boostbyles.nl voor meer overheerlijke recepten zoals deze! Voor bijvoorbeeld glutenvrije wafels.

   

   

2Comments

Leave a reply

Cancel reply