• Een persoonlijk appeltaartje

  Een persoonlijk appeltaartje

  Wij eten als gezin al wat jaartjes glutenvrij en koemelkvrij. Ik zat zelf met ernstige eczeem klachten, en mijn zoon van toen 3 jaar ook. Advies vanuit de huisarts en dermatoloog heb ik van harte aangenomen, totdat ik het zat was. Onze huidproblemen moesten we behandelen met vaseline in combinatie met hormoonzalf. We moesten er maar mee leren leven. Daar sta je dan samen met je zoon. De rest van ons leven hormoonzalf smeren, ik kon wel janken! En dat heb ik ook gedaan. Onderstaande foto geeft de knieholten van mijn zoon weer, maar het hadden net zo goed die van mij kunnen zijn. Kapot gekrabd tot bloedens toe, en zelfs dán blijft het jeuken! Daarna komt het hele herstel proces op gang waarin de korstjes plaats gaan maken voor nieuwe huid. Dat jeukt ook verschrikkelijk veel! Die nieuwe huid is er lange tijd niet gekomen omdat het steeds weer opnieuw en opnieuw kapot gekrabd werd. Nachten lang hebben we met waterijsjes de kriebels ”bevroren en kapot” gemaakt. En daarna maar weer hopen op een goede nachtrust. De jeuk zat niet alleen zoals op de foto in zijn knieholtes, maar ook op zijn bovenbenen, liezen,  armholtes, nek en gezicht. Dit gedoe ging voor ons allebei op.

  Totdat ik bij een hormoonfactor trainer terecht kwam, die me het advies gaf, om eens 4 weken lang glutenvrij te eten. Ons eczeem kon namelijk wel eens voortkomen uit een overgevoeligheid van voedsel. Van koemelk wisten we al dat dit een probleem gaf, dat aten en dronken we al niet meer. We kregen tips voor ontbijt en lunch, maar vooral waar ik qua producten en ingrediënten op moest gaan letten. Samen met mijn zoontje ben ik aan de slag gegaan. Elk glutenvrij eet moment dat gelukt was, mocht hij een sticker plakken op de zelf geknutselde kalender. Na 10 stickers kreeg hij een klein cadeautje. Gelukkig waren de kleine cadeautjes niet het enige wat hem motiveerde. Na 4 weken was er inderdaad verbetering te zien! Zowel bij hem als bij mij. Er was nog steeds eczeem, maar een heel stuk minder! Uiteindelijk waren de stickers niet meer nodig en waren alle nachten dat hij lekker kon doorslapen een geweldig cadeautje. Na een half jaar glutenvrij gegeten te hebben is er nog maar minimaal jeuk en eczeem. Conclusie, we blijken beide gluten sensitief te zijn.

   

  De arts kon niks meer met ons.

   

  Bij de arts heb ik gevraagd of hij bloed wilde prikken om vast te leggen dat het om gluten sensitiviteit ging. Samen hebben mijn zoon en ik bloed geprikt. ” Gefeliciteerd”, zei de arts. ” Jullie mogen beide gewoon lekker je boterhammetje eten!” Ik was stomverbaasd, deze uitslag maakte me weer onzeker. Ik ging weer terug naar onze hormoonfactor trainer. Wat bleek nou, bij de uitslag van een bloedtest ben je pas ergens allergisch voor wanneer je waardes een bepaalde grens bereiken. Mijn zoon en ik zaten met onze waardes nét niet onder die grens, dus op medisch gebied gezien vanuit een arts is er niks aan de hand. En dat je dan zelf door een eigen proef hebt uitgevonden, dat er na 4 weken een uitmuntende verbetering is te zien, maakt bij een arts totaal geen indruk. Je bloedwaarden vallen immers niet binnen de grenzen, en dus heb je het niet. En jou proef is niet medisch onderbouwd, terwijl jij als levend bewijs voor de arts zit? Want uiteindelijk is Voeding, in veel gevallen, je beste medicijn!

  Je kunt dus bepaalde klachten hebben, getest worden, en weer naar huis gestuurd worden, want er is niks te zien. En wat moet je dan met die klachten? Ik was (en ben nog steeds) heel erg blij met het advies wat ik toen gekregen heb van onze hormoonfactor trainer.

   

  ” Blijf je gezonde verstand gebruiken. Als jij merkt dat het beter met je gaat bij het vermeiden van bepaalde voedingsmiddelen, dan moet je dat blijven doen! ”

   

  Mensen die al meerdere testen en behandelingen gehad hebben, maar niet van hun lichamelijke klachten afkomen, raad ik allemaal een hormoonfactor trainer aan! Door deze hele situatie ben ikzelf van ervaringsdeskundige naar gediplomeerd hormoonfactor trainer gegaan. Ik wilde ook mensen helpen die vastlopen bij een arts, en maar niet van hun klachten afkomen. Je kan het een arts niet kwalijk nemen dat zij deze kennis niet bezitten. Artsen zijn tenslotte gespecialiseerd in medicatie en medische behandelingen. Een hormoonfactor trainer is gespecialiseerd in de werking van het lichaam en de invloeden van stress, voeding en training. Leefstijl dus!

   

  En dan nu waar het eigenlijk allemaal om ging: DE APPELTAART!

  Wij houden van taart, en moesten alle recepten gaan aanpassen. Gelukkig hebben we tegenwoordig voldoende alternatieven om alsnog een lekker taartje te bakken. Het leven is niet voorbij wanneer je iets niet meer mag eten. Er mag nog zoveel wel! Je moet er alleen wel naar op zoek.

  Benodigdheden voor de bodem:

  • 175 gr boekweitmeel
  • 75 gr amandelmeel
  • 3 tl bakpoeder
  • 200 gr suiker (past mooi binnen de 80/20 regel)
  • 200 gr roomboter
  • 5 eieren

  Deze ingrediënten gooi je bij elkaar in een kom en mix je met een mixer goed door elkaar totdat je een mooi beslag hebt. Deeg kan ik het niet noemen, want die structuur heeft het niet. Niet schrikken dus als je het ”deeg” ziet, dit komt in de oven helemaal goed! Bekleed je bakvorm met je deeg, de bodem en de zijkanten. Als je de bovenkant ook wilt bedekken moet je wat deeg overhouden. Dat kan erop als de appeltjes erin zitten.

  Benodigdheden voor de vulling:

  • lekker veel appels snijden in schijfjes
  • kaneel
  • rozijnen
  • citroensap

  Doe die allemaal in een bak en schep het om zodat alle schijfjes appel bruin worden van de kaneel. Wanneer dit allemaal gemixt is met elkaar kan je het in de taartvorm scheppen. En als finishing touch natuurlijk, naar wens, de bovenkant bedekken met het laatste beetje deeg wat je over gelaten hebt.

  Zet je oven op 160 graden en bak je appeltaart in 1,5 uur lekker bruin. Eet smakelijk!

   

  Laat gerust een reactie (of vraag) achter. Wellicht kom ik hier later (in een andere blog) op terug. Vind je dit artikel waardevol? Denk jij dat het jou of een ander zou kunnen helpen? Deel het dan gerust.

  Voor advies, coaching of training neem gerust CONTACT met ons op.

3Comments
 • Posted by Beauty Treasures on 04/09/2019 at 19:09

  Interessant verhaal. Goed dat je er resultaat van zag en je eczeem onder controle ermee weet te houden!!

  Reply
 • […] bakken! Super simpel te maken, en smaakt overheerlijk! Extra pluspunt, deze taart is geschikt voor mensen die geen gluten kunnen verdragen. Dat zijn een hoop mensen! Zij hebben ook hartstikke recht op een lekker stuk taart. De glutenvrije […]

  Reply

Leave a reply

Cancel reply