• De Organicup, is dit echt zo veelbelovend?

  De Organicup, is dit echt zo veelbelovend?


  De menstruatie! Het is iets wat geregeld terugkeert, voor velen de happening van de maand. Wat wij vrouwen met elkaar delen zijn de vreetbuien die we hebben, en de pijnklachten die we ervaren. Niet te vergeten de emotioneel geïrriteerde buien waar iedereen van mag meegenieten. Wat we vaak niet met elkaar bespreken, zijn de manieren waarop je jezelf kan ondersteunen tijdens deze periode. Tampons en maandverband zijn de meest voorkomende materalen die gebruikt worden. En dan is daar de menstruatie cup! En daar ga ik het lekker openlijk over hebben!

   

  No shame, No boundaries

   

  Het duurde even voordat ik besloot om over te stappen naar de organicup. Ik heb eerst rondgezocht naar ervaringen van andere vrouwen. Alle informatie die ik las op het internet waren uiteraard veel belovend. Anders verkopen ze het product niet, logisch! Maar het kon toch niet zo zijn dat er geen enkele negatieve ervaring met deze cup was? Geen enkele vrouw is hetzelfde, dus ik ben het brutaal gaan rondvragen. En daar kwamen de horror verhalen. Ik zal de details voor je besparen. Nee geintje, hier komen ze:

  • Er kan een allergische reactie optreden met als gevolg een opgezwollen en irriterende vagina.
  • Je handen zien er bij het verschonen uit alsof je een kip hebt geslacht.
  • Deze cup zuigt vacuüm wanneer je aan het steeltje trekt, en dat doet pijn. (Er staat op de verpakking dat je dit dus niet moet doen.)
  • Je kan de cup kwijtraken, hoe dan?! Wanneer je de cup niet draagt kan je het kwijtraken ja, anders echt niet! Je hoeft echt niet bang te zijn voor een huisartsen graai bezoek, de cup kan echt niet kwijt wanneer je het goed draagt.

  Was het wel zo slim om deze informatie te weten? Ach, ik ben vrij neutraal, ik wil alle voor en tegens weten voordat ik mijn beslissing kan maken. Dus daar gaan we!

   

   

  De Voordelen

  • De cup is veiliger voor je lichaam. Waar tampons het bloed absorberen, absorberen ze niet alleen je bloed, maar ook de goede bacteriën binnenin je vagina. Daarmee zorgen tampons voor vaginale droogheid, kunnen ze je slijmvlies aantasten EN heb je een kans op een gevaarlijke infectie TTS (Toxic Shock Syndrome). De cup daarin tegen absorbeert niks, het vangt juist op. De goede en minder goede bacteriën binnenin je vagina blijven in balans. Een stuk gezonder dus!
  • Minder verschoonbeurten! Je hoeft niet meer 5x per dag naar het toilet te wandelen voor een verschoning. Deze cup beloofd tot 12u bescherming! ‘S ochtends inbrengen, en ’s avonds pas verschonen. Dus doe lekker de hele dag je ding, je hoeft niet bang te zijn dat je doorlekt. Natuurlijk ken je je eigen lichaam het beste, en zal je op de zwaarste dagen van je menstruatie de cup een keer extra kunnen legen.
  • De cup is milieuvriendelijk. Een vrouw gebruikt gemiddeld 10.000 tampons/maandverband in haar leven. Al die tampons moeten ook verwerkt worden. Misschien niet de hoofdreden om over te stappen, maar het is wel een belasting voor het milieu. Just so you know.
  • Het is goedkoper! Reken is uit hoeveel geld je eigenlijk uitgeeft aan maandverband en tampons in een maand, of zelfs in een jaar! Met dat geld kun je echt een hoop anderen dingen doen. De eenmalige aanschaf van de organicup kost tussen de 20 en de 30 euro. Dat geld heb je er binnen 3 periodes wel uit. De cup is herbruikbaar en gaat 10 jaar lang mee! Tel uit je winst!
  • Geen beperkingen met de cup! Je kunt ermee zwemmen (geen gênant uitstekende touwtjes meer), sporten, trampoline springen, alles! Zelfs slapen! Dus ik hoef niet meer bang te zijn om ’s nachts door te lekken, en ik kan gewoon lekker liggen in de houding die ik wil.

   

  De nadelen

  • Het inbrengen en verwijderen van de cup. Persoonlijk vind ik het geen nadeel. Maar het kan als lastig ervaren worden. Het kost natuurlijk een beetje oefening en verschillende poses om de cup juist in te brengen. Maar dat ging exact zo met het eerste gebruik van de tampons. Het is even wennen, maar oefening baart kunst. Ga er maar vanuit dat je er de eerste paar keren een paar minuten bezig bent. Je moet jezelf van binnen leren kennen zodat je exact weet wanneer je cup goed zit. Dit staat ook beschreven op de verpakking.
  • Niet elk toilet heeft een wastafeltje. Uiteraard leeg je de cup in het toilet. Daarna spoel je het af onder de kraan voordat je de cup weer opnieuw inbrengt. Maar wat nou als het toilet geen wastafeltje heeft? Vrouwen zijn creatiever dan ooit! Neem altijd een flesje water mee, dan kun je de cup schoonspoelen boven het toilet. Er bestaan ook speciale reinigingsdoekjes die je kunt aanschaffen en kunt gebruiken in deze situaties.
  • Knoei gevaar! Als je de cup met beleid eruit haalt en recht houd, is er niks aan de hand. Wanneer je dit niet doet kunnen je handen er inderdaad gaan uitzien alsof je een kip hebt geslacht. Je moet de cup vooral niet laten vallen, anders ziet je wc eruit als een slachterij. Je handen worden net zo ”vies” als bij het inbrengen van een tampon, daar zit geen verschil in. Handen wassen en klaar!
  • Lekkage. Als de cup niet goed zit kan het gaan lekken. Wanneer weet je dat het goed zit? Dat voel je. Kijk gerust filmpjes op youtube, dat helpt. Maar bovenal, leer je lichaam kennen. Bouw het vertrouwen op met je cup en het komt allemaal goed!

   

  TIP: als je de organicup wilt aanschaffen, oefen dan even voordat je periode is aangebroken. Het vergt echt wel even oefening. Maar geef niet gelijk op als het even niet lukt! Het is echt de moeite waard om even door te zetten. Als je eenmaal door hebt hoe het zit, kost het net zoveel tijd als het verschonen van een tampon. Er zijn verschillende manieren om de cup in te brengen. Jouw manier zit daar ook tussen! Je vind ze op het internet.

  Raad ik dit product aan? JA! Het heeft voor mij veel voordelen. Ik kan de hele dag mijn ding doen zonder bang te zijn om door te lekken. Verschonen hoef ik in principe alleen thuis te doen. Ik heb er pas 1 periode opzitten met de organicup, maar die week heb ik geen enkele buikkramp gehad! toeval? Ik zal het merken tijdens de volgende periode, want ik ben fan!

  Laat gerust een reactie (of vraag) achter. Wellicht kom ik hier later (in een andere blog) op terug. Vind je dit artikel waardevol? Denk jij dat het jou of een ander zou kunnen helpen? Deel het dan gerust.

  Voor advies, coaching of training neem gerust CONTACT met ons op.

   

3Comments
 • Posted by Manon Ruitenberg on 12/07/2019 at 18:20

  Nog nooit van gehoord, lijkt me erg bijzonder.

  Reply
 • Posted by Rob on 12/07/2019 at 21:27

  Nog nooit van gehoord en niet bekend mee, maar misschien dat dit voor bepaalde dames een uitkomst of voorkeur is ten aanzien van de bestaande reguliere middelen, opzich toch fijn dat er nieuwe ontwikkelingen zijn en keuze is in de producten van voorkeur daardoor.

  Rob

  Reply
 • Posted by Georgina Lifestyle on 20/10/2019 at 09:02

  Een kennis van mij is ook zeer tevreden, maar als ik dat ding al zie, dan haak ik af, maar dat ligt aan mij.

  Volgens mij is het inderdaad zeer prettig. Dank voor de review!

  Reply

Leave a reply

Cancel reply