• Darmen spoelen? Getver!

  Darmen spoelen? Getver!

  Geregeld sturen wij mensen met specifieke klachten door voor een hoge darmspoeling bij Astrid te Winkel van Praktijk Time-Out for your health in Winterswijk. Astrid is colonhydrotherapeut en weet werkelijk alles over de gezondheid (en ongezondheid!) van darmen. Een hoge darmspoeling is een therapie waarbij de dikke darm over de gehele lengte met water wordt gespoeld. Het water komt uit een speciaal apparaat via een canule de darm binnen en wordt zo ook weer afgevoerd.

  Begin maart 2014 heb ik zelf voor de 4e keer een hoge darmspoeling ondergaan. Elke keer opnieuw vind ik dit weer een bijzondere ervaring. Ik merk bij klanten en in mijn omgeving dat er weerstand is rondom dit onderwerp. Men is enerzijds nieuwsgierig maar anderzijds is het voor velen best wel een drempel. Dat snap ik. Ook ik ging de eerste keer met bibberbenen naar binnen. Door hier mijn persoonlijke ervaring te delen hoop ik dat ik de drempel om hier ooit voor te kiezen voor jou wellicht iets lager maak.

  Eerste keer…

  Mijn eerste darmspoeling was in april 2013. Met een groep Food Coaches en Personal Trainers deden wij van BOOST YOUR BODYmee aan de try-out detoxweek van Astrid en Henk in Winterswijk. Een detoxvakantie wilden wij ook wel eens meemaken. Dezelfde middag na aankomst was ik meteen al aan de beurt. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik even extra naar adem moest happen toen ik een enorme canule tevoorschijn zag komen. Moet dat ding echt naar binnen? Astrid legde uitgebreid uit wat ze zou gaan doen. Nadat ik in de aparte badkamerruimte mijn blaas goed had geleegd en mij had ontdaan van mijn broek kon ik met een handdoekje om me heen in zijligging op de behandeltafel plaatsnemen. Eenmaal ontspannen (wat best even duurde…) ontspant je kringspier ook en glijdt de canule, geholpen door een beetje glijmiddel, vrij gemakkelijk naar binnen. Een beetje raar gevoel was het wel maar nadat de aanvoer en afvoerslang waren aangesloten en ik was teruggedraaid op mijn rug was het goed. Met een warme handdoek plus deken over me heen lag ik prima. Langzaam werd de kraan opengedraaid. Ik voelde het warme water beetje bij beetje naar binnen stromen. Een vreemd maar zeker geen onprettig gevoel. Dit proces wordt een aantal maal herhaald. Gemiddeld kan er zo’n 2 tot 3 liter water in je dikke darm. Daar kwam ik die eerste keer bij lange na niet aan. Op een gegeven moment ontstaat er een gevoel van “aandrang” of kramp. Na aangeven hiervan wordt de waterstroom gestopt en kan alles via de afvoerslang eruit. Vanaf dat moment is het afwachten geblazen.. Wat komt er door de slang voorbij. Tijdens de spoeling masseerde Astrid mijn buik. Op deze manier worden aangekoekte ontlasting, lucht en slijmresten tussen de darmplooien losgemaakt zodat ze makkelijker het lichaam kunnen verlaten. Bizar om te zien wat er al jaren in je darmen vast kan zitten. De spoeling duurt zo’n 45 minuten. Eenmaal ontkoppeld van de canule kon ik mij op het toilet ontdoen van al het overige water en afvalstoffen. Letterlijk en figuurlijk een ontlading!

  Na een darmspoeling voel ik mij vaak moe maar toch ook heel prettig, zelfs een soort van high. Dit schijnt te komen door de afname van toxines en de toename van goede stoffen in het bloed. Door de spoeling worden goede stoffen sneller en makkelijker opgenomen. Ga maar na: jaren oude korsten en gassen uit de darm zijn verdwenen (vaak zijn er meerdere hoge darmspoelingen nodig om alle oude, vastzittende resten uit de darmen te verwijderen). Omdat zowel het lichaam als je geest is opgeschoond worden er veelal allerlei emoties ervaren.

  Maar waarom nou?

  Onze darmen bepalen voor zo’n 70% onze gesteldheid (weerstand en ziektes). Kortom een geweldig en belangrijk orgaan. Bij stress, zenuwen of ingrijpende gebeurtenissen krijg je vaak last van je darmen, denk aan kramp of diaree. Dat is niet zo vreemd want je darmen en hersenen zijn nauw met elkaar verbonden en ze “kletsen” als ware heel wat af. Je darmen denken eigenlijk voortdurend (met je) mee. Ze worden niet voor niets ook wel je 2e hersenen genoemd. Onverwerkte emotionele trauma’s of emoties kunnen vast gaan zitten in je darmen. Door middel van het doen van een darmspoeling raak je letterlijk maar ook figuurlijk veel shit kwijt.

  Onze levensstijl, denk aan wat we eten, maar ook hoe we omgaan met stress, heeft grote invloed op onze darmwerking, en daarmee op onze gezondheid. Door gezonde voedselkeuzes te maken, inspanning en ontspanning voldoende in balans te houden en door een of meerdere hoge darmspoelingen te doen kunnen veel gezondheidsklachten opgelost worden.

  Bij de volgende ongemakken en aandoeningen kunnen hoge darmspoelingen effectief zijn:

  • spastische darm, prikkelbare darm (PDS)
  • diarree (acuut of chronisch), verstopping (obstipatie), winderigheid
  • opboeren, maagzuur
  • hoofdpijn, ook migraine
  • slechte doorbloeding van huid en ledematen (bijvoorbeeld koude voeten)
  • huiduitslag, psoriasis, acné
  • ziekten aan hart en bloedvaten, zoals hoge bloeddruk en spataderen
  • diverticulitis, schimmels en parasieten zoals candida
  • (lage) rugpijnen
  • psychische ongemakken
  • depressie, lusteloosheid, moeheid en gebrek aan energie
  • astma en andere longaandoeningen
  • stofwisselingsziekten zoals reuma, artrose, vetzucht, suikerziekte
  • hormonale stoornissen
  • blaasontsteking
  • preventief
  • anti-aging

  Dus ook wanneer er geen (specifieke) klachten zijn voelen mensen zich veelal veel energieker na een of meerdere hoge darmspoelingen. Het wil dus niet zeggen dat bij een regelmatige stoelgang (of bij afwezigheid van specifieke klachten) je darmen automatisch in een gezonde conditie zijn.

  Wil jij meer weten over het onderwerp darmen en gezondheid? De volgende boeken zijn een aanrader:

  Heb jij specifieke vragen of wil jij ook een hoge darmspoeling doen?

  www.time-out.nu

  www.detoxkuurweek.nl

   

  Laat gerust een reactie (of vraag) achter. Wellicht kom ik hier later (in een andere blog) op terug.

  Vind je dit artikel waardevol? Denk jij dat het jou of een ander zou kunnen helpen? Deel het dan gerust.

  Voor advies, coaching of training neem gerust CONTACT met ons op.

   

Leave a reply

Cancel reply