• Cyclus gerelateerde migraine

  Cyclus gerelateerde migraine  Tijdens de maandelijks menstruatie komen er talloze lichamelijke en psychische klachten kijken. Veel van die klachten horen erbij zoals, buikpijn, rugpijn en je niet fit voelen. Maar wat nou als je elke maand last krijgt van migraine? Met migraine kan je zo een dag tot een week uit de running zijn. Wat het dagelijks leven beïnvloed zoals je gezin, werk, relatie, hobby ‘s, sport enz. Maar ja, wat doe je eraan?

   

  De (soort van) oorzaak van migraine.

  Migraine is een aandoening op hersenniveau waarbij een hoofdpijnaanval in combinatie met misselijkheid en overgevoeligheid voor licht, geluid en/of geur voor kan komen. Het is een aandoening waarbij, na een spontane tijdelijke vernauwing van bloedvaten in de hersenen, aanvallen ontstaan die juist zorgen voor verwijding van de bloedvaten. De ene vrouw heeft er wel last van, de andere vrouw niet. De oorzaak van menstruele migraine is na veel onderzoek nog steeds een grijs gebied. Als we het hebben over cyclus gerelateerde migraine, zou de oorzaak haast wel moeten liggen bij de hormonen. Je hele menstruatie cyclus wordt bestuurd door verschillende hormonen. Al die hormonen hebben met elkaar een prachtige samenwerking! Mits ze in balans zijn. In het geval van cyclus gerelateerde migraine verloopt die samenwerking niet zo lekker.

   

  Cyclus gerelateerde migraine.

  Dit type migraine ontstaat bij sterke hormoonwisselingen. Meestal gaat dit om een sterke verandering in de hormonen zoals bij een oestrogeendaling in de cyclus. In de maandelijkse cyclus gebeurt dit een beetje in de dagen rond de eisprong (dag 14), en voor de menstruatie. Als oestrogeen daalt, daalt ook het level van serotonine in het hoofd en de bloeddruk. Dit verhoogt de kans op het ontstaan van migraine.

  Een bekend fenomeen dat samenhangt met dit type migraine is een teveel aan oestrogenen, bekend als oestrogeendominantie. Bij een hoog oestrogeenlevel kunnen de dalingen van oestrogeen veel groter zijn, en dit verhoogt mogelijk de kans op hormonale migraine.

  Dit brengt mij op een punt dat nog te ver van mijn bed staat, oestrogeendominantie. Dit brengt veel klachten met zich mee o.a. migraine. Hier heeft Ralph Moorman, oprichter van de opleiding Trainer Hormoonfactor, mooie duidelijke artikelen over geschreven.

  Een goed artikel over migraine.

  En een duidelijk stuk over oestrogeendominantie.

  Lees de artikelen goed door, en wie weet herken je jezelf wel bij bepaalde punten. Hormonale migraine valt misschien niet volledig op te lossen. Maar alle beetjes die helpen om de aanvallen te verlichten of draaglijker te maken zijn mooi meegenomen. Het blijft een zeer boeiend onderwerp, en voor elke vrouw zal de remedie weer anders zijn. Geen enkele persoon is hetzelfde. Gelukkig 😉

  Foto: Unsplash

   

  Laat gerust een reactie (of vraag) achter. Wellicht kom ik hier later (in een andere blog) op terug.

  Vind je dit artikel waardevol? Denk jij dat het jou of een ander zou kunnen helpen? Deel het dan gerust.

  Voor advies, coaching of training neem gerust CONTACT met ons op.

Leave a reply

Cancel reply