• Afvallen, waarom het ene dieetboek niet werkt … en het andere dieetboek ook niet.

  Afvallen, waarom het ene dieetboek niet werkt … en het andere dieetboek ook niet.

  In de boekenwinkels liggen ontzettend veel dieet boeken. Ze beloven dat je het perfecte figuur krijgt. Ze helpen je met calorieën tellen. Ze kauwen je soms letterlijk voor hoeveel je mag eten en op welk moment van de dag. En het is hartstikke makkelijk als het voorgekauwd word, want dan hoef je er zelf niet teveel over na te denken. Dit heeft nog helemaal niets te maken met de bewustwording.

   

  Waarom zijn er zoveel dieet boeken? Misschien omdat ze eigenlijk nooit echt werken?

  Bijna niemand houdt een dieet vol. Dat heeft niet altijd te maken met je motivatie, maar puur omdat je lichaam op den duur aangeeft dat er iets niet goed gaat.  Je leest een boek en volgt daarmee een programma van een aantal weken. En het werkt!!!! (In het begin wel ja). Je voelt je gemotiveerd, snoept minder en laat de frisdrank staan. Want er staat in je boek dat dat moet. Je voelt je fantastisch! Als klap op de vuurpijl geeft de weegschaal ook nog is aan dat je binnen 3 weken al 4kg afgevallen bent. Ik verklap je een geheimpje; de kilo’s die er de eerste periode het hardst af gaan is je vocht, en zeer weinig vetpercentage 😉.

  Na die weken gaat het zo goed, je mag af en toe wel weer eens wat zondigen van jezelf. Een koekje (later een heel pak), een paar chocolaatjes (hele reep), handje chips (hele zak).
  En langzaam aan kom je weer in die cirkel terecht van teveel cheat meals, bloedsuikerschommelingen en stress. Bij de meeste dieet boeken mag je maar een beperkte hoeveelheid eten. Wanneer je lichaam niet alle voedingstoffen binnen krijgt die het nodig heeft blijft het vragen om eten. En komen we dus weer terug op het snaaien. Je komt vanzelf weer terug in die ongezonde cirkel omdat je dieet niet werkt. Niet het ene boek, maar ook vaak niet het andere boek!

  Je wilt graag een verandering voor de rest van je  leven!

  Als je wilt afvallen, ga ik er voor het gemak even vanuit, dat je het zat bent om met overgewicht en psychische/ lichamelijke klachten rond te lopen. Je wilt dus een verandering voor de rest van je leven! Kan jij de rest van je leven ontbijten met 1 cracker met kipfilet?? Tussendoor een stukje fruit. Lunchen met een bakje yoghurt en wat fruit?? En een beperkte hoeveelheid aan avondeten?? Daar gaat je motor niet beter van lopen. En lieve mensen,… daar gaan nog meer lichamelijke klachten van komen. Je hormonen zullen in opstand komen. Je lichaam krijgt te weinig vitamines en voedingsstoffen binnen, en gaat in de overlevingsstand. Kijk eens wie er dan om de hoek komen kijken,.. Je extra kilo’s!

  Hoe heerlijk zou het toch zijn wanneer je elke ochtend uitgebreid kan ontbijten 😁.  En je je niet druk hoeft te maken om de hoeveelheid calorieën omdat het geen wat je eet niet meetbaar hoeft te zijn! En hoe heerlijk zou het toch zijn om ’s avonds lekker te koken en je je eten niet hoeft af te wegen omdat de producten die je eet alweer niet meetbaar hoeven te zijn! Dit gebeurd wanneer je zo puur en onbewerkt mogelijk eet.
  Als je ontbijt met een schaaltje havermout met noten, rozijntjes, beetje kaneel en een appel erin… heb jij daar echt voldoende aan in de ochtend! Klik op de link voor heerlijke diverse havermout recepten: Zie onze blog over Havermout is hip en lekker.

  Wanneer jij ’s avonds kookt met lekker VEEL groente, een schep zilvervliesrijst en een stuk rundvlees/ of vis. Zal je zien dat je later op de avond geen behoefte meer hebt om te snaaien. Je lichaam heeft gekregen waar het om vroeg… voeding!

  Met al deze dieet boeken wordt helaas vaak compleet over het hoofd gezien dat afvallen alleen haalbaar is wanneer je je leefpatroon veranderd. Ik zeg expres niet “eetpatroon” omdat het hem echt niet alleen in de keuze van je voeding zit. Dat knopje in je hoofd…. wat om moet… om juiste en bewuste keuzes te kunnen maken, DIE moet om!
  Ga voor jezelf is na hoe jouw eetpatroon van nu tot stand is gekomen. En op de momenten dat je gaat snaaien, wat is de reden dat je persé iets te snaaien MOET hebben? Hier begint het mee, dat knopje van je bewustzijn. Dit kan heel confronterend worden, maar het gaat je wel helpen om in de toekomst betere keuzes te kunnen maken.

   

  Laat gerust een reactie (of vraag) achter. Wellicht kom ik hier later (in een andere blog) op terug.

  Vind je dit artikel waardevol? Denk jij dat het jou of een ander zou kunnen helpen? Deel het dan gerust.

  Voor advies, coaching of training neem gerust CONTACT met ons op.

1Comment
 • Posted by BOOST YOUR BODY | Voedingsstoffen vs. Calorieën on 20/09/2019 at 07:35

  […] informatie aangeboden als het gaat om wát je mag eten, en hoeveel. Daar heb ik in het verleden een BLOG over geschreven. Waar ik laatst weer eens overheen viel, was het feit dat er nog steeds zo veel […]

  Reply

Leave a reply

Cancel reply