• 3 oorzaken die zorgen voor een opgeblazen gevoel.

  3 oorzaken die zorgen voor een opgeblazen gevoel.

  Je gaat vanavond heerlijk uit eten, en je houdt er bij voorbaat al rekening mee dat je kleding aantrekt wat flexibel is. Want na de maaltijd moet je uitbuiken, en het liefst zo subtiel mogelijk. Je buik blaast op, en het voelt als een steen op je maag. Herkenbaar he? Wat zou de oorzaak kunnen zijn waardoor je zo’n opgeblazen gevoel krijgt?

   

  Voedselintolerantie

  Het kan heel goed zijn dat jij een opgeblazen gevoel krijgt doordat je een voedsel intolerantie hebt. Alleen weet je dit zelf misschien nog niet. De meest voorkomende intoleranties die een opgeblazen gevoel veroorzaken zijn lactose en gluten intoleranties. Om lactose te kunnen verwerken hebben we in ons lichaam lactase (enzym) nodig. Deze stof zorgt voor de verwerking van melk. Helaas maken volwassenen het enzym lactase te weinig aan om de lactose goed te kunnen verwerken. De symptomen hiervan uiten zich in een opgeblazen buik, krampen en misselijkheid. De gluten die verwerkt moeten worden in je darmen vormen ook vaak een probleem. Gluten moeten ook verteerd worden, als jij deze slecht verteren kan, ontstaat er symptomen als opgeblazen buik, krampen, obstipatie, misselijkheid. (het slecht verteren van gluten uit zich in nog veel meer symptomen, maar ik richt me hier alleen tot het opgeblazen gevoel).

  Candida

  Gistingsprocessen kunnen in je darmen zorgen voor een opgeblazen buik. Iedereen heeft goede en slechte bacteriën in zijn darmen. Over het algemeen zijn die in balans en is er niks aan de hand. Dan heb je een gist, die leeft ook in je darmen, Candida. Iedereen kent candida wel van de vaginale infectie. Deze is dus ook werkzaam in ons darmstelsel. Door ongezonde voeding, veel suiker, het gebruik van antibiotica en een verzwakt immuunsysteem kan er een disbalans ontstaan tussen deze gist en de bacteriën. Als er meer ‘slechte’ bacteriën zijn dan goede bacteriën raakt alles uit balans, en zo ontstaat er een groei van candida schimmels. De gist candida leeft van glucose (suiker en zetmeel), ze zetten het om in alcohol. Hierdoor ontstaan gassen die een opgeblazen buik veroorzaken. Et voila! A food baby is born!

  Een slecht werkende spijsvertering.

  Je spijsvertering is van slag door het eten en drinken van teveel bewerkt voedsel. Als je voedsel een heel bewerkingsproces moet doorstaan voordat het in de winkel ligt, hoe moet het verwerkingsproces dan wel niet zijn voor je spijsvertering? Hoe normaler en natuurlijker (onbewerkt) je voedsel, des te beter kan alles zonder problemen verwerkt worden. Helaas, door het voedsel van de 21e eeuw “dankzij” de voedingsmiddelen industrie, word ons lichaam er niet beter op. We lijden niet voor niets aan allerlei welvaartsziekten. Door ons bewerkte voedsel word je spijsvertering gedwongen om iets te verwerken waarvan het geen idee heeft wat het is! Dit beschadigd het welzijn van je spijsvertering. Je lichaam doet zijn best om je voedsel te verteren, maar in veel gevallen zal je lichaam je ook laten merken dat hij het er moeilijk mee heeft. Een bekend symptoom, daar gaan we weer, het opgeblazen gevoel!

   

   

  Misschien vind je dat ik de boel een beetje opblaas, en denk je dat het opgeblazen gevoel na je maaltijd er gewoon bij hoort. Dat hoeft dus helemaal niet het geval te zijn! Je kunt er echt wat aan doen! En dan hoef je je ook niet meer druk te maken over wat je aan moet trekken. Niet als het om je opgeblazen buik gaat tenminste ;-). Als je opgeblazen gevoel je in de weg zit, kun je altijd op zoek gaan naar de oorzaak! De oorzaak kan voor iedereen weer anders zijn. Ik heb hierboven drie oorzaken beschreven die wij het meest tegenkomen. Maar er zijn er nog zoveel meer!

  Mocht je er na je zoektocht nog steeds niet achter gekomen zijn wat de oorzaak is van jouw opgeblazen gevoel, dan willen wij jou natuurlijk met alle liefde helpen! Neem contact op met info@boost-your-body.nl

   

Leave a reply

Cancel reply