• Uit eten: Gezonde tips!

    Uit eten: Gezonde tips!

    Uit eten: We leven in een wereld waarin alles het liefst zo snel en zo gemakkelijk mogelijk moet. We nemen nauwelijks nog de tijd om rustig een maaltijd te bereiden en te nuttigen. Mensen eten meer dan ooit buiten de deur.

    Wellicht ben jij al aardig op weg met je gezonde leefstijl. Stap voor stap word je steeds wijzer en bewuster. Koken met pure en onbewerkte producten gaat beter en beter.

    Maar je wil natuurlijk ook wel eens uit eten. Het is gezellig, je bent even in een heel andere sfeer en af en toe lekker zondigen moet (afhankelijk van je persoonlijke situatie) geen enkel probleem zijn. Vooral niet stressen, er goed van genieten en de volgende dag weer “back to basic”!

    Er zijn echter heel wat mensen die een beroep hebben waarbij je vaak op pad bent en hierdoor genoodzaakt bent in hotels en restaurants te eten. Met name voor deze groep mensen is het van groot belang te weten hoe je ook buiten de deur een gezonde, uitgebalanceerde maaltijd binnen kunt krijgen. Want ook buiten de deur kan je eten als een oermens. Het zal ervoor zorgen dat je je fit en energiek blijft voelen gedurende de (werk-) dag en de kans op overgewicht en andere gezondheidsklachten tot een minimum beperkt.

    Basistips

    Probeer het eten in fastfoodrestaurants te vermijden! Brood, pasta, pizza e.d. zitten boordevol geraffineerde koolhydraten die de bloedsuikerspiegel en dus ook de insulinespiegel verhogen met alle gevolgen van dien. En dan heb ik het nog niet over alle chemische E-nummers die ons lichaam (lever) belasten!
    Bij de meeste hotels en restaurants (visrestaurants, Griekse en Franse restaurants, Japanse en Midden-Oosten restaurants) zijn er genoeg mogelijkheden. Wees creatief en let op de volgende dingen:

    1. Je wordt om de oren geslingerd met bewerkte koolhydraten. Tenzij je specifiek vraagt om dat niet te doen. Denk bijvoorbeeld aan het mandje brood met kruidenboter. Als het niet op je tafel staat zul je ook niet in de verleiding worden gebracht. Probeer ook ontbijtjes als muffins, pannenkoeken, brood, croissants toast en muesli ‘s met allerlei zoet beleg te laten liggen.
    2. Soepen zullen naar alle waarschijnlijkheid altijd gemaakt zijn op basis van bouillon die E621 of een schuilnaam hiervan (bijvoorbeeld gistextract) bevatten. Deze stof zorgt er onder andere voor dat het honger- en verzadigingsgevoel ontregeld raakt waardoor je meer wil eten.
    3. Saladedressings bevatten vaak verborgen bronnen van suiker, gehydrogeneerde oliën en bewerkte omega 6-rijke oliën zoals sojaolie. Als je vraagt om een dressing van olijfolie en azijn of citroen(schijfjes) dan zit je altijd save.
    4. Sauzen (barbecuesauzen, vruchtensauzen, speciale ‘zoete’ sauzen van het restaurant). Het hoofdingrediënt is vaak suiker. Maar ze kunnen ook gluten, zuivel en allerlei chemische additieven bevatten.
    5. Kies ongepaneerde gerechten. Paneermeel bevat gluten die een gezonde darmwerking in de weg kunnen staan.
    
    

    Beste keuzes tijdens het uit eten gaan

    Het is absoluut niet raar om in restaurants te vragen naar specifieke dingen. Bijvoorbeeld een extra portie groenten (in plaats van zilvervliesrijst of aardappelen) of om een combinatie van verschillende menu’s. Jij bent de klant en ze zullen je over het algemeen netjes van dienst willen zijn. Hieronder een aantal goede opties.

    Ontbijt

    • Eieren; je kunt deze op vele manieren klaargemaakt krijgen.
    • Gerookte zalm of rosbief); vaak op een buffet aanwezig.
    • Noten (naturel); vaak op een buffet aanwezig.
    • Vers fruit. Niet de sappen, deze staan bol van suikers!

    Voorbeeld:
    Omelet met spinazie, ui en champignons. Handje noten en een stukje fruit toe.

    Lunch en diner

    • Salades (zonder croutons en zonder pasta).
    • Gevogelte (kip, kalkoen) of vlees (lam, rund, wild).
    • Vis (kabeljauw, zalm, tonijn, tong, zeebaars) en zeevruchten (mosselen, garnalen, kreeft, oesters).

    Bovenstaande altijd gecombineerd met ruime hoeveelheden groenten (liefst gestoomd of gepocheerd).
    Het bovenstaande eventueel in combinatie met een kleine portie zilvervliesrijst of aardappelen (afhankelijk van je situatie).

    Voorbeelden:
    Ceasarsalade met dressing van olijfolie en citroen. Lamsvlees van het spit met groene paprika, tomaten, uien en champignons.
    of
    Geroosterde kip met kruiden. Sperziebonen. Broccoli met roomboter.
    of
    Salade van groene bladgroenten met garnalen. Gegrilde zalm met komkommer- of dillesaus en een dubbele portie groenten (-mengsel).
    of
    Salade niçoise (eventueel zonder aardappelen). Gestoomde mosselen met knoflookboter. Tong met amandelen. Asperges met roomboter.

    Dessert

    Probeer er een gewoonte van te maken dit deel van de maaltijd gewoon over te slaan. In het begin is dit misschien moeilijk maar je zult al snel merken dat je er steeds minder behoefte aan zal krijgen. Je hebt geen dessert nodig om je maaltijd mee af te sluiten. Vrijwel alle desserts zitten bomvol geraffineerde suikers en andere geraffineerde koolhydraten. Ook bevatten ze vaak gluten en/of koemelk.
    Wil je toch perse een toetje, bijvoorbeeld als je geen zilvervliesrijst of aardappelen bij je gerecht hebt gegeten, kies dan voor fruit: bessen, aardbeien of een gemengde fruitsalade. Gewoon een kopje kruidenthee is ook lekker.

    Dranken

    Alcohol bij het eten is verleidelijk. Bier en wijn bevatten veel stoffen met een oestrogeen effect die de natuurlijke hormoonbalans verstoren. Frisdranken zijn puur vloeibaar snoep, ook de light versies! Houd het bij simpel mineraalwater, eventueel met een schijfje citroen.

    Het hoeft niet altijd perfect te zijn en het kán ook niet altijd perfect zijn. Een keertje zondigen moet over het algemeen gewoon kunnen (tenzij je ernstige insulineresistentie of diabetes hebt of als je bijvoorbeeld bepaalde extreme intoleranties of allergieën hebt).

    Je bent en blijft je eigen baas. Eet smakelijk!

    Laat gerust een reactie (of vraag) achter. Wellicht kom ik hier later (in een andere blog) op terug.

    Vind je dit artikel waardevol? Denk jij dat het jou of een ander zou kunnen helpen? Deel het dan gerust.

    Voor advies, coaching of training neem gerust CONTACT met ons op.

    Lees deze blog ook op dehormoonfactor.nl

Leave a reply

Cancel reply